Передплата 2024 ВЗ

Є кому патрулювати, а як корупцію здолати?

Інформаційно-аналітичний центр RATING Pro дослідив ставлення і очікування українців до нової Патрульної поліції у Києві. Результати дослідження мали би надихати новітніх реформаторів, адже українці, попри загальний скепсис, у ефективність реформування міліції вірять.

Згідно з результатами дослідження, 82% киян підтримують створення нової Патрульної поліції у місті. Не підтримують — лише 8%. А майже 70% респондентів очікують, що у зв’язку зі створенням нової Патрульної поліції рівень безпеки у місті покращиться, 19% вважають, що все залишиться на колишньому рівні, і лише 2% — погіршиться (це, мабуть, колишні даішники, або члени їхніх сімей). Це свідчить, що експеримент наразі вдався, українці довіряють і новоявленим копам, і натхненникам цих реформ. Власне основна заслуга у створенні Патрульної поліції, на думку киян, належить заступнику міністра внутрішніх справ Екі Згуладзе (39%). 14% вважають, що це заслуга президента Петра Порошенка, 8% - міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Це означає, що доморощеним реформаторам українці довіряють значно менше, ніж “легіонерам”. Що, в принципі, цілком логічно і закономірно. 

Як співав свого часу першопроходець радянського року Віктор Цой: “Перемен!” - требуют наши сердца. “Перемен!” - требуют наши глаза. В нашем смехе и в наших слезах. И в пульсации вен: “Перемен! Мы ждем перемен!”. Минуло 25 років, а ця пісня, як ніколи, актуальна. Але радикальних змін потребує не лише Патрульна служба. Це - краплина в морі, яка погоди не робить. В інших, вкрай корумпованих сферах нашого життя, як кажуть, кіт не валявся. Ті ж прокуратура, податкова, митниця, державні органи влади різного рівня живуть, за невеликими винятками, по-старому. І непогано живуть. Принаймні не гірше, ніж за попередньої влади. Вже не кажу про освіту, медицину, які вражені метастазами корупції не менше, ніж правоохоронні органи чи чиновницькі структури. Взагалі невідомо, коли до них дійдуть руки... На жаль, ентузіазму Екі Згуладзе та Михаїла Саакашвілі реформувати усі владні інституції недостатньо. Але успішна реформа Патрульної служби дала напрямок, як це можна зробити. Рецепт простий - не заливати нове вино в старі міхи, а оновлювати і міхи, і вино. 

Схожі новини