Передплата 2024 ВЗ

Вже й на повітря податок ввели

Ні копійки не заробивши, вже у борги залізли

Чимало приватних підприємців, бізнес яких на ладан дихає, а то й мідним тазом накрився, і не відають, що за Новорічно-Різдвяні свята завинили державі по 423 гривні. Ні копійки не заробивши, вже у борги залізли. «Подякувати» за це мають «дбайливому» уряду і неперебірливій Верховній Раді. Один подав, а інші під покровом ночі ухвалили закон, який викопав чергову могилку для малого і середнього бізнесу. З 1 січня приватні підприємці — фізичні особи повинні платити єдиний соціальний внесок навіть за період, коли не отримуватимуть доходів. Обов’язкова до сплати сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. А це — 34,7% від заробітної «мінімалки», яка на сьогодні становить 1218 гривень.

Перед телекамерами прем’єр Яценюк красиво розповідає, як уряд леліє малий і середній бізнес. Навіть проханих-перепроханих іноземних кредитів, мовляв, на його розвиток не шкодує. Так і проситься на язик аналогія з лозунгом «папєрєдніків»: «Україна — для людей (список людей додається)». Мабуть, і в пана Яценюка є такий список — обраного бізнесу, якому уряд забезпечив «пакращення». А для рядових підприємців, які і так ледь кінці з кінцями зводили, — «куля в лоб, так куля в лоб». Щоб не мучилися. Сплати державі єдиний соціальний внесок і спи спокійно, дорогий підприємцю: більше не сивітимеш через свій бізнес, бо його просто доведеться закрити.

До державних реєстраторів вже черги «відмовників» вишикувалися. Контингент різний. Перші — ті, хто, зареєструвавшись підприємцями, так і не розпочали власну справу (не пішло, чи інші обставини завадили). Але закриватися не поспішали. Одних процедура ліквідації відлякувала (відкритися — легко, закритися — хай Бог милує). Інші притримували свідоцтво, за яке, до речі, гроші заплатили, до кращих часів. Тепер же бути підприємцем без бізнесу надто дорого: ціна питання — вже згадані 423 гривні на місяць. Платитимете за те, що десь у шухляді вашого стола свідоцтво підприємця запилилося. Такий собі податок на повітря. І тут з вас соцвнесок стягують, і на роботі, якщо офіційно працюєте. А потім, беручи подвійний податок, випишуть вам «щедру» пенсію — на молоко з хлібом. Якщо, звісно, доживете до пенсійного віку, який скоро до 90 років збільшать.

Другий контингент «відмовників» — підприємці з нестабільним заробітком. Сьогодні — хоч щось «капнуло», а завтра — ні копійки. Таких дедалі більше стає. І не тому, що бездарно бізнесом керують, а через кризу, і не в останню чергу — «талановиту» політику уряду. З такою залежністю бізнесу від імпорту, як в Україні (без імпортних комплектуючих навіть диван не збереш), валютні хитання, а головне — проблеми з купівлею валюти, пускають цей бізнес під укіс. Купуючи валюту на чорному ринку зі шаленими націнками, виробники змушені піднімати ціни на свою продукцію. Через вимушену дороговизну втрачають замовників, перебиваючись нестабільними заробітками. А тут ще й «добрий» уряд палиці у колеса встромляє: заробляєш чи ні, а мінімальний соцвнесок все одно плати. Ще й штрафи накрутили — в 1,3-2 рази.

Це у нас так урядовці з депутатами про легалізацію фонду оплати праці дбають. Вже порахували, що ухвалення скандального закону дозволить збільшити на 1,3 млрд. грн. надходження до бюджету, на 3,3 млрд. — до фондів соціального страхування. Поділили, називається, шкуру добитого малого і середнього бізнесу. Тільки, панове «реформатори», з живого бізнесу бюджетові більше користі було б. А ви, замість того, щоб принаймні не заважати йому виживати, ями для нього копаєте. Благими намірами прикриваєтеся? Бачите, мовляв, як одним махом перекрили ходи недобросовісним підприємцям, які отримували доходи, але, закриваючи звітності «по нулях», примудрялися з державою не ділитися. Тільки, копаючи яму таким «халявщикам», ви, панове, цілу братську могилу вирили. За компанію поховаєте у ній і тих, хто справно платив податки, а тепер змушений буде відмовитися від свого бізнесу.

Браво! «Папєрєднікі» вашими «подвигами» потішилися б. Вони до податкового Майдану добавилися. Тепер і ви наражаєтеся? Замість того, щоб над дрібним бізнесом знущатися, краще б підводними течіями і чорними схемами у великому, нарешті, зайнялися б. Там «надої» для бюджету — не копійчані.

Схожі новини