Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іванчук відстояв честь покоління

У голландському Вейк-ан-Зеє завершився один із найсильніших шахових турнірів сучасності

Переміг чемпіон світу Магнус Карлсен (Норвегія), який у 13 партіях здобув 9 очок. Він на півочка випередив квартет таких же юних, як і він, переслідувачів: Максима Ваш’є-Лаграва (Франція), Аніша Гірі (Голландія), Веслі Со (США) та Дін Ліженя (Китай). За ними розташувався українець Василь Іванчук, в активі якого 7,5 очка (3 перемоги, 9 нічиїх і одна поразка).

Позаду Іванчука відомі гросмейстери Каруана (Італія), Раджабов (Азербайджан), Аронян (Вірменія), Войташек (Польща) та ін., чиї рейтинги на турнірі були вищими від рейтингу львівського шахіста. Іванчука випередили тільки представники молодої хвилі, які рвуться до шахового трону. Василь, який удвічі старший за кожного з них, достойно захистив честь свого шахового покоління і довів, що продовжує триматися у світовій еліті. Львів’янин грав упевнено, не потрапляв у цейтноти, з подоланням яких мав раніше проблеми. Іванчук першим зупинив Карлсена, коли той здобував перемогу за перемогою, в 30 ходів розгромив Ваш’є-Лаграва...

До історії світових шахів Василь Іванчук уже увійшов, хоч і не став чемпіо­ном світу. Він належить до тих кількох видатних гросмейстерів, яких називають геніями шахів. До них відносять Рауля Капабланку, Олександра Альохіна, Роберта Фішера, Гаррі Каспарова. Навіть не всіх чемпіонів світу. А Іванчук — геній, визнаний ще за життя! Фахівці пояснюють це тим, що у Василя незвичайна манера гри, дуже широкий дебютний арсенал. Він здатен бачити речі, які іншим навіть не спадуть на думку. Ось як написав гросмейстер Влад Ткачов: «Творчий складник Василя явно превалює над спортивним. Василь живе шахами і генерує не окремі ходи, а цілісні ідеї. Феноменальна пам’ять разом із фанатичним обожнюванням шахів — на цьому тримається колосальна ерудиція Іванчука. Нікого Каспаров так не боявся, як цього шахіста. Єдине, що визначає силу Іванчука конкретної миті, — це його стан, і не має шахіста, сильнішого за Іванчука у формі й настрої». Тож побажаймо нашому гросмейстеру доброї форми і відмінного настрою!

Схожі новини