Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українських заробітчан виженуть із Росії?

Помститися Україні за військові та політичні поразки росіяни вирішили, «відірвавшись» на простих роботягах

“З 1 січня 2015 року “сірі” українські робітники, які становлять головну кількість прибульців, роботи без патента в Росії не отримають. До того ж ми будемо ставитися до дотримання строків перебування в нашій країні — 90 днів упродовж півроку — більш строго”, — пригрозив українським заробітчанам у своєму інтерв’ю “Независимой газете” російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв.

Російський прем’єр пригрозив, що до громадян Украї­ни російські прикордонники відтепер будуть ставитися “з підвищеною увагою”. Він також зауважив, що для багатьох українців робота в Росії — “єдине джерело існування”. За офіційними даними російської міграційної служби, офіційно, маючи патенти на роботу, в Росії наразі працюють майже 400 тисяч українців, а протягом цього року в Росію приїхали на заробітки понад чотири мільйони “сірих” заробітчан з України.

Наскільки ці цифри відповідають реаліям, перевірити неможливо. Проте не секрет, що чимало будівельних бригад із Західної України (особливо багато — із Закарпаття та Буковини) працюють на будівельних майданчиках Росії. Свого часу в Україні навіть з’явилися злочинні “бригади”, що наживалися на заробітчанах. Рекетири з цих бригад збирали “данину” у потягах, якими українські заробітчани поверталися на батьківщину з Росії. Чимало заробітчанських грошей залишалося й у кишенях корумпованих українських прикордонників і митників.

Погрози Медведєва не варто сприймати лише як погрози. Напередодні російсько-грузинської війни 2008 року, коли в Росії почалася антигрузинська істерія, з теренів цієї держави почали масово депортувати до Грузії не лише людей із грузинськими паспортами, а й громадян Росії грузинського походження. Грузинів тоді ловили прямо на вулицях російські поліцейські, згодом їх садили у вантажні літаки та відправляли на батьківщину.

Чимало російських підприємців, які займаються будівельним бізнесом, вважають, що без українських заробітчан Росії не обійтися. Самі росіяни не йдуть на низькооплачувану, як вони вважають, роботу, а остарбайтери із тієї ж Середньої Азії не мають необхідної кваліфікації.

Утриматися від масових гонінь на українців Росію має примусити й рішення Європейського суду з прав людини, прйняте у липні цього року за позовом Грузії. Розглядаючи цей позов, Страсбурзький суд встановив, що Росія під час антигрузинської кампанії 2006-2007 років порушила низку статей Європейської конвенції з прав людини, зокрема статтю 4-ту, яка забороняє колективне вислання іноземців. Європейський суд з прав людини примусив Росію виплатити грошові компенсації громадянам Грузії, яких тоді примусово депортували з Росії.

Схожі новини