Передплата 2024 «Добрий господар»

Санкції США - “м'які секторальні”. Санкції ЄС лише “символічні”...

Американські санкції (експерти оцінили їх як “м'які секторальні”) запроваджено проти ключових компаній російської економіки, зокрема, "Роснефть", "Внешэкономбанк", "Газпромбанк". Під ударом Вашингтона також компанії російського військово-промислового компексу, зокрема, "Калашников" та "Іжмаш". Європейський Союз начебто солідарний зі США: лідери країн-членів нарешті домовилися застосовувати санкції не лише проти окремих осіб, а й проти російських підприємств, державних установ і організацій, які сприяли порушенню територіальної цілісності України. Однак список таких компаній Єврокомісія має тільки сформувати — до кінця липня. Яким буде остаточний список, залежатиме, очевидно, від розвитку ситуації на сході України... Лідери країн ЄС також заборонили Європейському інвестиційному банку і Європейському банку реконструкції і розвитку фінансувати нові проекти в Російській Федерації.
Американські санкції справді серйозні. Російська біржа відразу відреагувала на них падінням акцій провідних російських компаній. Натомість європейські санкції — наразі радше “страшилка”. “Нові санкції ЄС проти Росії — символічні, — вважає екс-заступник глави МЗС Польщі Павел Коваль. — Крім того, що розлютять Путіна, не принесуть жодних результатів. Росія кидає виклик західному світу, але ЄС не засвоїв уроку про те, що має триматися разом із США”. Утім, є й більш оптимістичні оцінки. Мовляв, лідери різних країн ЄС до санкцій проти російських компаній налаштовані по-різному, є й такі, що категорично проти. За таких умов узгоджена обіцянка запровадити нові санкції — уже досягнення...
“США пішли на м'які секторальні санкції із загрозою їх переходу в більш жорсткий формат, — констатувала російський політолог, співробітник московського Центру Карнегі Лілія Шевцова. — Але і на цій фазі американські санкції вже мають системні наслідки для російської оборонки, енергетичного сектору і банківської системи, що обслуговує газ і нафту. Ще більш значущим є те, що американські санкції скеровані проти путінської “Сім'ї”... Імовірно, починається нова фаза — якщо м'яке попередження Заходу спричинить російську помсту, розпочнеться ланцюгова реакція. Зупинити її буде важко. Незрозуміло, якою мірою це розуміє Кремль”.
Схоже, наразі не розуміє. Не випадково ж на другий день після оголошення про нові санкції на Донбасі з'явилися сотні російських “зелених чоловічків”. Хоча, висновки робити ще рано. Можливо, нова ескалація — це лише перша, емоційна реакція розлюченого Путіна. А згодом все-таки відступить... І знов ж таки: як шкода, що не всі лідери Євросоюзу здатні реагувати на виклики часу адекватно! Якби ЄС запровадив свої санкції вже і зараз, синхронно з Америкою, то удар по російській господарці був би значно потужнішим.
... Досить цікава версія теперішньої американської рішучості — щодо стратегічного рішення Вашингтона віддати Росію у надійні руки... Китаю. Мовляв, позбавлений західних доларових кредитів Кремль буде просто змушений зблизитися з Пекіном. Це буде нерівний “шлюб”. У китайсько-російському тандемі Росія, економічно й демографічно набагато слабша, ніж Піднебесна, швидко “розчиниться” у Китаї...

Схожі новини