Передплата 2024 «Добрий господар»

Порада "придушити повстання" - пряме втручання у внутрішні справи України

Масові протести, які зараз відбуваються в Україні, у Кремлі намагаються подати як... наслідок діяльності підступних західних пропагандистів.

Зокрема, радник президента Росії з питань регіональної економічної інтеграції Сергій Глазьєв повідомив про "колосальний зовнішній вплив на стан української суспільної свідомості". В інтерв'ю журналу "Газпром" Глазьєв розповів, що це "вплив із боку США, їхніх партнерів з НАТО, які протягом 20 років тільки за офіційними каналами Держдепартаменту витратили п'ять мільярдів доларів... на вирощування експертного інтелектуального співтовариства, орієнтованого проти Росії і націленого на формування русофобських настроїв в українському суспільстві".

На Євромайдан українці вийшли після того, як уряд тепер уже екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова прийняв скандальне рішення про відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Виходить, "русофобськими настроями" у Кремлі вважають... вибір більшості українців на користь європейської інтеграції? Дивно. Адже раніше, коли йшлося про зближення України з НАТО, у Москві казали: нас тільки "флірт" Києва з "агресивним" Північноатлантичним альянсом не влаштовує, — натомість проти інтеграції України з Євросоюзом нічого проти не маємо...

До прямого втручання у внутрішні справи України вдаються нині якраз кремлівські борці з "русофобією". Ну як інакше можна розцінити такий пасаж Глазьєва (у тому ж інтерв'ю журналу "Газпром"): "Янукович зараз перебуває у ситуації повзучого перевороту, і оскільки він є гарантом Конституції, безпеки й цілісності України, то президент не має вибору. Або він захищає українську державність і придушує повстання, яке спровоковане і фінансується зовнішніми силами, — або ризикує втратити владу. І тоді на Україну чекає наростаючий хаос і внутрішній конфлікт, з якого не видно виходу".

Отже, російський чиновник відкрито закликав президента України відмовитися від переговорів із опозицією і застосувати проти мітингувальників силу. Переговори, хоч і нелегка це справа, дозволили б "розрулити" ситуацію, вийти на компромісні рішення. Це якраз і стало би дієвим захистом української державності, долею якої так переймається Глазьєв. Натомість силовий варіант, до якого закликає радник Путіна, неодмінно призведе до масштабного збройного протистояння. Один із можливих наслідків — поділ України. Невже саме на такий варіант розвитку подій роблять ставку в Кремлі? До речі, "зверхником" гіпотетичного "Південного Сходу" путінські стратеги бачать не Януковича. У Москві, зокрема, із захопленням пишуть про "крепкого харьковского мужика Михаила Добкина", який твердо протистоїть "бандерівцям"... Сподіваюся, у президента України Віктора Януковича все ж вистачить здорового глузду, аби не піддаватися на брудні провокації "глазьєвих".

Схожі новини