Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зрив Угоди з ЄС люди розцінили як державну зраду

Розчаровані вітчизняними політиками, українці останніми роками виходили на масові акції (на які їх кликали якраз політики) досить мляво, неактивно.

І раптом — понад сто тисяч людей на київському Євромайдані! Вийшли на вулиці кияни, поїхали до столиці жителі інших українських міст. Відмову влади від підписання Угоди про асоціацію з ЄС люди розцінили не як черговий політичний “фінт вухами”, а як справжню державну зраду. Повернення в Європу стало для більшості українців національною ідеєю. Фактично — єдиною надією на те, що з болота, в якому ми живемо, рано чи пізно вдасться виборсатися. Європейську надію українців підступно зрадили — і люди вийшли на багатотисячні протестні майдани.

Євромайдан у Києві мав би відбуватися без партійних прапорів — тільки під знаменами України і Європейського Союзу. Але уникнути партійної символіки не вдалося. На Євромайдані майоріли також прапори “Батьківщини”, “Свободи”, “Удару”... У принципі, нічого страшного, якщо не передавати куті меду. На жаль, передавали... На Євромайдані у Києві один із депутатів розпочав агітувати... за себе (він є кандидатом на одному з округів, де 15 грудня відбудуться перевибори). На Євромайдані у Львові іншого нардепа студенти не хотіли пускати на сцену, мовляв, це не партійний захід. Таки пробився і... обізвав студентів... “Дауни, розбили свій партійний намет біля Кабміну і газети партійні роздають, — коментували у соцмережах. — Огидно, фу-у-у... кар’єристи”. Аби не розбивати єдності опозиційних сил, навмисне не пишу тут, представники якої політичної сили не стрималися від намагання попіарити себе на майданах. Це помилки, які потрібно виправити. Людям, які вийшли захищати європейський вибір, зовсім не до дрібних партійних “розбірок”.

Що далі? Зрозуміло, яким би потужним не був недільний Євромайдан, його не достатньо. Треба бути готовим до того, що виходити на площі доведеться довго — аж поки ганебне рішення про “призупинення” євроінтеграції не буде скасовано. Треба чітко розуміти: якщо ми зараз не відстоїмо Угоду про асоціацію з ЄС, то жодного шансу на більш-менш чесні вибори-2015 у нас не буде! Угода про асоціацію — це своєрідний якір, який стримає владу від масових фальсифікацій на президентських виборах. Якщо Угоди не буде, то вибори-2015 пройдуть за сценарієм “батька народів” Сталіна: “Не важливо, хто як голосує, важливо, як хто рахує”. Недемократичні президентські вибори призведуть до ізоляції України з боку Євросоюзу і Заходу загалом. І водночас до подальшого зближення Києва з Москвою, аж до вступу в Митний союз. А потім і в Євразійський...

Президент Янукович іще може зупинити такий вкрай несприятливий для нього і для України сценарій. Скандальне розпорядження Кабміну президент може скасувати. Янукович ще може поїхати до Вільнюса і підписати Угоду з ЄС. Не знаю, чи він це зробить, якщо на майданах нас буде багато. Але якщо нас буде мало, Янукович Угоду з ЄС майже “стопудово” не підпише.

Схожі новини