Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спочатку хвалили МС. Тепер сварять ЄС...

Чули НОВИНУ? Росія зібралася до Євросоюзу! Не вірите?

Але ж російський президент Володимир Путін заявив: “Куди б Україна не йшла, ми все одно колись і десь зустрінемося”. Оскільки Україна йде до Асоціації з ЄС, значить, і Росія, якщо вже буде у нас рандеву, рухатиметься у напрямку Європи... Звичайно, це жарт. Натомість тезою “ми — один народ” Путін обґрунтував оце “зустрінемося” цілком серйозно... З якого ж нафталіну він витягнув цей пропагандистський штамп? В Україні навіть затяті прихильники проросійської орієнтації не вважають українців і росіян “одним народом”...

У своєму інтерв’ю “Першому каналу” Путін говорив про вплив підписання Києвом Угоди про асоціацію з ЄС на російсько-українські відносини. “Коли обнуляються мита, з’являється товар іноземного виробництва на українському ринку, — а свої ж підприємства працюють, куди свій товар подіти? У нас є побоювання, що вони будуть витискатися на наш ринок, на ринок Митного Союзу... Але ми так не домовлялися. Це створюватиме проблеми для нашої економіки”, — заявив, зокрема, Путін.

Очевидно, мають рацію експерти, які кажуть: нещодавня торговельна війна на російсько-українському кордоні — це “останнє китайське” попередження Москви. Якщо підпишете, мовляв, Угоду про асоціацію з ЄС, то такі війни стануть не тимчасовими, а постійними... Головний адресат кремлівських погроз — великі українські бізнесмени, чий бізнес “зав’язаний” на російському ринку. Порахують хлопці, думає Путін, свої можливі втрати, — і переконають Януковича піти не в асоціацію з ЄС, а в Митний Союз... Чи буде така аргументація ефективною? Є великі сумніви. Недарма ж кажуть, на милування нема силування. Коли будь-якої миті головний санітарний лікар Росії Онищенко може знайти у твоєму товарі “бензопірен”, тисячу разів подумаєш, чи триматися тобі за великий (хто би сперечався) російський ринок. Краще вже переорієнтуватися на ринок Євросоюзу. Складніший — але ще більший та перспективніший. І надійніший, бо ж “бензопірену” в шоколаді ніхто не шукатиме...

Зрештою, грізні попередження Путіна на кшталт “закриємо ринок МС для товарів із України” лунають ДО підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. ПІСЛЯ підписання Кремль змушений буде сприйняти Угоду як реальність — якщо хоче зберегти в Україні залишки російського впливу. Зрештою, ось що говорить про співпрацю з Києвом після підписання ним Угоди з ЄС сам Путін: “Який би вибір не був зроблений, поставимося з повагою і будемо продовжувати працювати”.

Загалом, якщо спочатку Росія переконувала Україну, рекламуючи переваги МС, то зараз здебільшого... сварить ЄС. “У Брюсселі вже давно ухвалили рішення, що Угода буде підписана. Тому що вона Європі вигідна, вона її ні в чому не утискає. Вона відкриває для ЄС український ринок, змушує Україну підкоритися нормам Євросоюзу”, — розповів радник президента Росії Сергій Глазьєв. Можливо, “страшилки” про ЄС почали розповідати тому, що хвалити МС уже не випадає? Після того, як у Білорусі заарештували гендиректора російського “Уралкалію” Владислава Баумгертнера російський віце-прем’єр Аркадій Дворкович заявив про заходи тиску на Білорусь. Зокрема, про перевірку продукції агропромислового комплексу “сябрів”. Та сама торговельна війна — тільки вже між державами-членами Митного Союзу... І як тут за нього агітувати?

“Європейський зигзаг Києва розглядається Москвою як втрата клітини на шаховій дошці глобального протистояння Росії і Заходу, — констатує доктор політичних наук Володимир Пастухов (St. Antony College, Oxford). — Митний Союз... є абсолютно штучним і нежиттєздатним політичним утворенням. Це не реальний союз, а фантом, ідеологічна іграшка для внутріросійського споживання, в яку примушують грати сусідів... Життєздатним цей експеримент міг би зробити хіба що вступ до Митного Союзу Китаю. Але це була б уже зовсім інша історія, в якій Росія опинилася б у становищі України. Не знаючи, куди їй з цього союзу втекти”.

Схожі новини