Передплата 2024 «Добра кухня»

Син у НБУ, а батько... в «Газпромі»

Новий ГЛАВА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ Ігор Соркін широкому загалу практично не відомий. Тому наразі можемо лише здогадуватися, яку саме політику він проводитиме, очолюючи український центробанк. Коли НБУ керував Сергій Арбузов, Соркін був у нього заступником.

Логічно припустити, що й тепер, коли Арбузов став першим віце-прем’єром, він збереже вплив на центробанк. Хоча той у нас і “незалежний”...

Наразі ж громадськість зацікавилася не так програмою нового глави НБУ, як його родичами. А саме — батьком, В’ячеславом Соркіним. Як стало відомо, той обіймає посаду першого заступника начальника Департаменту інвестицій та будівництва російського “Газпрому”.“Розумію, що це питання в сучасних українських реаліях звучить комічно — але куди дивиться наша контррозвідка? — поцікавився нардеп-”свободівець” Андрій Ілленко. — Як можна допускати до керівництва однією з ключових державних інституцій особу, чий близький родич є одним із керівників кампанії, яка нищить незалежність України?”.

“Це за часів Сталіна питали, хто твій батько, а ми не повинні цього допустити”, — відповіла Ілленку радниця президента “регіоналка” Ганна Герман. Звісно, те, що батько нового глави українського Нацбанку працює в російському “Газпромі”, зовсім не означає, що Соркін-молодший обов’язково працюватиме в інтересах Росії. Але певний ризик таке призначення несе (конфлікт інтересів сина й батька не виключений), тому в країнах, які серйозно дбають про свою національну безпеку, таких кадрових новацій зазвичай уникають.

“Ваховуючи наші складнощі у відносинах із «Газпромом», є певні небезпеки, — застерігає, говорячи про призначення Ігоря Соркіна, політолог Володимир Фесенко. — Як мінімум, можна отримати конфіденційну інформацію про фінансовий стан України, її валютних резервів тощо. З точки зору західних юридичних традицій... у такій ситуації батько мав би просто піти у відставку з посади, оскільки син іде на більш високу посаду”. А якщо старший Соркін до цієї поради не прислухається? Вплинути на нього Київ не може, керівні кадри “Газпрому” призначають не на Банковій...

Схожі новини