Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виборчі фальсифікації загальмували рух до Асоціації

Вперше за останні 15 років у грудні не відбудеться традиційний саміт Україна — Євросоюз. Про це журналістам у Брюсселі повідомив посол України в ЄС Костянтин Єлісеєв, пише польська Gazeta Wyborcza.

За словами дипломата, саміт не відбудеться, оскільки у Євросоюзу немає “мотивації для визначення його дати”. Хоча з Росією ЄС цього року проведе вже другий саміт.

Нагадаємо, саміт ЄС-Україна проходить почергово: раз в ЄС, раз в Україні. Останній відбувся 19 грудня 2011 року в Києві. Таким чином, цього року організатором саміту має бути Європейський Союз, а відтак Брюссель мав визначити дату проведення. Але ЄС до останнього тягнув з оприлюдненням заповітної для України дати і врешті-решт дав зрозуміти, що саміту не буде.

Костянтин Єлісеєв каже, що з боку єврочиновників чує, мовляв, якщо в Україні пройшли вибори, то, швидше за все, в уряді відбудуться зміни, тому «давайте трохи почекаємо».

Насправді, усім очевидно, що причина скасування саміту не в можливих кадрових змінах в уряді Азарова. Тут Єлісеєв явно лукавить. Він, як ніхто інший, чудово розуміє, що причина лежить у політичній площині. Під час спілкування з польськими журналістами український дипломат визнав, що така ситуація є ефектом «проблеми Юлії Тимошенко». Але не тільки. Зрозуміло, що відміна саміту — це сигнал персонально президенту Януковичу та його владній команді. Це своєрідне покарання (чи, радше, метод виховання української влади) за виборчу кампанію, яка була далеко не ідеальною. Єврочиновники напередодні виборів до Верховної Ради не раз наголошували, що ця виборча кампанія стане для української влади своєрідним тестом на дотримання демократичних норм. Ці вибори мали стати вирішальними, по суті, доленосними щодо подальших відносин Європейського Союзу з Україною. Після політично вмотивованих справ Тимошенко і Луценка Європа давала українській владі шанс бодай частково реабілітуватися. Для налагодження стосунків з ЄС Януковичу, який останнім часом став майже невиїзним і руконеподаваним, достатньо було провести вибори без масових фальсифікацій. Але українська влада не спромоглася скласти цей нескладний іспит. Схоже, для Януковича краще влада у руці, ніж Асоціація у небі...

Старі звички махлювати і малювати собі бажаний результат на виборах виявилися сильнішими за здоровий глузд і тверезу оцінку наслідків такої поведінки. Вакханалія під час підрахунку голосів у так званих проблемних округах, внаслідок якої вкрали стовідсоткові перемоги у кандидатів від опозиції, стала лакмусовим папірцем для оцінки західними спостерігачами виборів у цілому. За таких реалій європейським лідерам нема про що далі говорити з українськими можновладцями. Зрештою, саміт мав би чимось закінчитися, наприклад, ухваленням резолюції з визначенням хоча б приблизної дати підписання угоди про Асоціацію між Україною і ЄС. А проводити саміт лише для формальної галочки та засвідчувати на ньому повний провал і безперспективність подальших стосунків, не вигідно ані Україні, ані Європейському Союзу.

Найоптимальнішим у цій патовій ситуації справді було взяти паузу — відкласти горе-саміт до кращих часів. Ось тільки чи такі настануть?.. Чи не затягнеться пауза аж до президентських виборів?

P.S. Вочевидь, після відвертостей з польськими журналістами пану Єлісеєву дали “по шапці”, і він учора ввечері зробив іншу заяву. Український дипломат сказав, що саміт Україна-ЄС відбудеться “за будь-яких умов”, і він уже найближчим часом озвучить дату. Але при цьому не уточнив маленької деталі. Дату має озвучувати не він, а керівництво ЄС.

Схожі новини