Передплата 2024 «Добрий господар»

Коли земля горить під ногами — не до європейської перспективи...

Попри суворі попередження лідерів західних країн про те, що чесні парламентські вибори — це останній шанс для команди Януковича уникнути міжнародної ізоляції і зберегти для країни європейську перспективу, влада таки не пройшла чергового тесту на демократичність.

Позбутися старих звичок непросто. І під час самого волевиявлення (масове голосування удома, горезвісні каруселі), особливо на стадії підрахунку голосів, влада не втрималася від спокуси підмахлювати. Та справжній безкрай почався тоді, коли Партія регіонів зрозуміла, що для утворення більшості бракує мандатів. Коли під ногами горить земля — про європейські перспективи вже не думається...

Європа з реакцією не забарилася. За словами віце-президента Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурґи Габсбурґ Дуґлас, «деякі аспекти передвиборчого періоду стали кроком назад порівняно з останніми виборами…». «З огляду на зловживання владою та занадто велику роль на цих виборах грошей, схоже, що демократичний процес почав іти зворотним шляхом в Україні», — зазначила представник ОБСЄ. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт на своїй сторінці в мережі Twitter заявив практично те саме — що Швеція вважає «вибори до Верховної Ради кроком назад у розвитку України як демократичної держави».

А ось західні медіа були менш дипломатичними. Впливова німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung вкрай критично оцінила перебіг та результати українських парламентських виборів. Газета вважає, що після цих виборів «дорога на Захід для України закрита». «Якщо в Києві не дійдуть найближчим часом до засадничих змін, то обговорена вже угода України з ЄС може бути здана в архів», — резюмує видання. Газета вважає, що ЄС у цьому разі не може чинити інакше, якщо шанує свої цінності. «Зростає занепокоєння, що президент Янукович, як очільник влади, веде свою державу в російську орбіту», — констатує видання.

Впливова американська The Washington Post пише, що «оголошені в понеділок результати українських парламентських виборів вказують на прагнення правлячої Партії регіонів і президента Віктора Януковича йти тим самим шляхом авторитарного правління, що й сусідні Росія та Білорусь». «За підсумками голосування, що його різко розкритикували міжнародні спостерігачі, а опозиція назвала «кричущим обманом», партія президента, ймовірно, зміцнила свої позиції у владі», — констатує видання з Вашингтона.

Тим часом керівник прес-центру Партії регіонів Ганна Герман у відповідь на заяву представника ОБСЄ про «крок назад» і про «зворотний шлях демократичного процесу в Україні» наголосила, що «ці оцінки дають нам великий кредит довіри світу і можливість сказати, що ми йдемо правильним шляхом». Ну, якщо “крок назад” для української влади — правильний шлях, то ми, звичайно, далеко зайдемо. Втім, реакція Герман на критику західних експертів свідчить лише про одне: українській владі байдуже, що про неї думають на Заході. Вона вже давно визначилася, що “шлях авторитарного правління” її цілком влаштовує. Адже для неї це “правильний шлях”.

Схожі новини