Передплатити Підтримати

Картопля подешевшала, куряче філе – подорожчало

Журналістка «ВЗ» відвідала Привокзальний ринок, щоб дізнатися, як змінилися ціни наприкінці літа і чи дотримуються тут карантинних обмежень

Найбільше покупців на ринку біля прилавків зі сезонними фруктами та овочами, але дистанції не дотримуються. Фото автора

На календарі — кінець літа, час запасатися вітамінним набором для зимових консервацій. Ціни на сезонні овочі та фрукти ще комфортні. Подорожчання, кажуть експерти, очікують зі середини вересня. Вирушаю на Привокзальний ринок, щоб перевірити ціни на сезонні продукти та водночас подивитись, як тут дотримуються карантинних заходів.

…Покупців на базарі тради­ційно багато. При вході усім мі­ряють температуру. Більшість продавців працюють у масках. Покупці також здебільшого до­тримуються маскового режиму. А ось з дотриманням соціальної дистанції — біда… Біля деяких прилавків такі черги, що люди геть забувають про те, що коро­навірус нікуди не подівся…

Оскільки прийшла по ягоди та фрукти, цікавлюся цінами. Вони таки трохи кусаються. За літрову банку малини хочуть 45 гривень, за склянку — 25, і ні на гривню дешевше. За літр ожи­ни — 30 гривень. Кілограм лохи­ни — 200 гривень. Півтора тижня тому лохину можна було при­дбати на цьому ринку за 170 грн.

Сливи продають по 20−25 гривень за кілограм, виноград — 45−50. Персики інжирні — 74, персики — 40. Усі цитрусові — плюс-мінус по 35−40 гривень, лимони — 55 грн за кіло. Попу­лярний сезонний продукт — ба­штанні. За кілограм дині прав­лять 18 гривень, кавуна — 10. Продавці кажуть: «Купуйте, що­йно з поля! Баштанні вигріті під херсонським сонцем».

Ще один топовий товар — качани кукурудзи. Біля ринку «з-під бордюру» качан можна купити за 8 гривень, на базарі — 10−15.

Овочі борщового набору три­мають стабільну планку. Ціни на картоплю молодого врожаю приємні — 8−10 гривень за кі­лограм. Нагадаємо, торік у се­зон картопля була дорога — по 17−18 гривень за кілограм. Ци­буля, морква, капуста зараз ко­штують 10 гривень за кілограм, червоний борщовий буряк — 12, але дехто продає і по 8. Три го­ловки городнього часнику — 5 грн, якщо брати кілограм — 68 грн. Для борщу потрібна зелень: пучок кропу — 5 грн, петрушка — 5−7 грн, кінза — 8 грн, кабачки — 13−15 грн, баклажани — 15 грн за кілограм, цвітна капуста — 35, броколі — 55−65. Досить дорого. Продавці пояснюють, усе через несприятливі погодні умови… Домашні огірки — 25 грн, дехто продає по 30−35 і теж пояснює дорожнечу несприятливою по­годою. Домашні помідори — 30 (червоні), 40 (жовті), 45 — «Чор­ний принц». Перець «Білозірка» — 24 грн.

Йду у м’ясний сектор. Там теж покупців вдосталь. Розчару­вали ціни на куряче філе — 110−120 грн за кілограм. Два тижні тому можна було придбати до сотні грн. Свиняче сало — 45−70 грн (ціна залежить від товщини сала), рулька — 75 грн, свиняче м’ясо на кістці або на ребрі — 90 грн, шинка — 100−110 грн. А ось фарш зі свинини подорожчав — 80 грн за кіло, раніше коштував 60−65. Фарш із телячого м’яса не подорожчав і коштує 75 грн. Кілограм телячої шинки — 130 грн.