Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Накладки для очей, безконтактна комп’ютерна мишка…

Учні Новояворівського вищого професійного училища винайшли унікальний захист для військових

Так виглядає перфорована накладка, яка допоможе зберегти цілісність ока військового дорогою до лікарні. (ліворуч). Це процес тестування мишки. (праворуч)
Так виглядає перфорована накладка, яка допоможе зберегти цілісність ока військового дорогою до лікарні. (ліворуч). Це процес тестування мишки. (праворуч)

Учні Новояворівського вищого професійного училища презентували у Львові (в рамках ярмарку молодіжного підприємництва) захисні накладки для очей, які виготовлені за допомогою 3D-принтера. Розробка допоможе військовим на передовій зберегти зір за травми ока, коли пораненого везуть з поля бою до лікарні.

«Ми презентували перфоровані на­кладки для очей, яким немає аналогів, — розповів для „ВЗ“ учень третього кур­су училища Юрій Шевчик. — Накладки для очей — наш спільний винахід, техно­логію нам підказали тренери з тактичної медицини. На ярмарку ми не лише зна­йомили з нашим винаходом, але зби­рали кошти на подальше виготовлення накладок. Накладки передаємо волон­терам, які співпрацюють з львівськими бригадами».

Як розповіла для «ВЗ» майстер ви­робничого навчання, куратор проєк­ту учнівських винаходів Новояворів­ського вищого професійного училища Тетяна Рис, з початку широкомасштаб­ного вторгнення рф кількість травм очей серед військових зросла в рази. «Зараз у військових немає спецзасобів для захис­ту травмованого ока до надання профе­сійної медичної допомоги, — продовжує розмову пані Тетяна. — Поки медичні пра­цівники зможуть надати потерпілому до­помогу, потрібно захистити око від мож­ливого повторного травмування піском, осколками, пилом… Наслідками непра­вильного надання домедичної допомо­ги, використання бинтової пов’язки без додаткового захисту, може бути зане­сена інфекція. Ідея виготовлення накла­док прийшла нам, коли почули історії від військових про використання імпровізо­ваних накладок з пластикових пляшок, ложок. Основними перевагами наших накладок є низька ціна (до ста гривень за штуку), стійкість до фізичного по­шкодження, вентиляція ока, швидкість і простота виготовлення на 3D-принтері. Співпрацюємо з Всеукраїнською радою реанімації й екстреної медичної допо­моги та з місцевою владою. Новояворів­ська міськрада відкрила збір та закупила для нас пластик, аби ми виготовили пар­тію накладок. Наша мета — щоб накладки на очі були в аптечках першої домедич­ної допомоги кожного нашого військово­го, подібні накладки є в аптечках військо­вих країн НАТО».

Другий винахід вихованців Новояво­рівського вищого професійного училища — безконтактна мишка для військових, які втратили кінцівки рук і чекають на проте­зи. Замість рук мишкою можна керувати зубами. Натиск зубами — це клік.

«Безконтактна мишка дозволяє керу­вання ґаджетами людям, які мають трав­мовані, паралізовані та втрачені верхні кінцівки, — каже Тетяна Рис. — Пристрій є аналогом звичайної комп’ютерної миш­ки, яка не потребує твердої поверх­ні під собою та дозволяє користуватися комп’ютерами, телефонами, телевізора­ми, іншими рухомими частинами тіла без допомоги рук».

Схожі новини