Передплата 2024 «Добра кухня»

Старі цеглини — «ДНК» міста

На площі Ринок, біля фонтана «Діана», — нова атракційна фотозона

Біля стіни колекційної цегли вже фотографуються усі охочі, також її обговорюють у соцмережах. Фото з ФБ Юрка Назарука
Біля стіни колекційної цегли вже фотографуються усі охочі, також її обговорюють у соцмережах. Фото з ФБ Юрка Назарука

Незвична фотозона — колекція старовинної цегли! Художня атракція з"явилася тут завдяки креативній ідеї співвласника Холдингу емоцій «!Фест» Юрка Назарука. Біля стіни колекційної цегли вже фотографуються усі охочі, а також обговорюють її у соцмережах.

Як розповів «ВЗ» пан Назарук, він давно хотів зробити експо­зицію старовинної цегли. До­вкола Львова було колись близько тридцяти цегелень. Від ХІХ століття цеглини їхнього виробництва почали маркувати, на них з’явилися ініціали та імена. Юрко називає ці цегли­ни «міським ДНК». Експозиція цегли, що біля Діани, з’явилася тут завдя­ки співпраці з локальним колекціо­нером Тарасом Ярамою. «Для мене ця колекція — то така фізична молекула міста, — ска­зав Юрко Назарук. — Як маленький кавалок лєго, з котрого складається Львів. Уявляєте, скільки ці цеглини усього бачили? І є мовчазними свід­ками досі…»

«Кожна цеглина має на собі прізвище, або ж локацію, де була виготовлена, — пояснив пан Назарук. — За кожним таким виробом є кавалок історії нашого краю. Бо він позначає певні персоналії, ознаковує хто де жив, або в який проміжок часу. Наприклад, поміж цегл в колекції є ті, що виготовлені родиною Потоцьких. Частина — використовувалась у фортифікаційних спорудах Львова, стіни яких не дочекали до нашого часу. У колекції, розміщеній на Діані, — понад сто цеглин 50-ти різних виробників».

Старовинна цегла є популярним предметом колекціонування. Колек­ціонерів цегли чимало — вони прово­дять виставки, ведуть профільні гру­пи у соцмережах, діляться досвідом реставрації. Вартість такого рарите­ту, як старовинна цеглина, нівроку: в Інтернеті її можуть продавати за ці­ною від 200 до тисячі гривень за шту­ку.

Схожі новини