Передплата 2024 ВЗ

Військовий, який, захищаючи країну, отримав важкі травми, вчиться ходити наново у центрі Незламних

  • 02.05.2024, 17:15
  • 518

Олександр Довгалюк з Хмельниччини, якому ворожий боєприпас пошкодив третину черепа та праву півкулю мозку, мріє разом з дружиною прогулятися вулицями Львова, а також піднятися на Говерлу

Фото: Львівська міська рада
Фото: Львівська міська рада

Про це розповідає Львівська міська рада.

Олександру — 39 років. До повномасштабного вторгнення працював фотографом. Щойно почалася велика війна, чоловік вивіз дружину з дітьми за кордон, а сам повернувся до України та поповнив лави 36-го окремого стрілецького батальйону. Важку травму голови отримав три місяці тому на Харківщині - росіяни скинули авіаційну бомбу.

Олександра з важким пораненням голови виходжували у двох шпиталях. Після загоєння рани, на потилиці лишилася чимала вм’ятина. Права півкуля мозку — пошкоджена, тому лівий бік тіла був некерований. В такому стані його скерували на відновлення до Національного реабілітаційного центру UNBROKEN, аби спеціалісти поставили бійця на ноги.

«Максимум, що я міг — це перекручуватися на ліжку і рукою піднімати ногу, яка одразу падала. Я не хочу, щоб моя дружина возила мене на кріслі колісному, як було донедавна. Я хочу за руку гуляти з нею по Львову. Ось що мене мотивує», — розповідає Олександр про свій стан одразу після поступлення.

Зараз, після двох тижнів щоденних наполегливих занять з фізичними терапевтами, він уже ходить. Наразі ще не так впевнено, як йому хотілося б, але щодня все краще. Реабілітацію Олександра ускладнює неврологічний дефіцит, який розвинувся внаслідок травми головного мозку — це однобічне порушення сприйняття простору, або неглект. Нині, за словами фізичних терапевтів, це дуже поширене ускладнення серед поранених військових, коли зоровий нерв та око хоч і працюють, однак через пошкодження мозку некоректно відображають побачену картинку.

Олександр пояснює, як це порушення впливає на сприйняття: «Я з сином грав у шашки. Бачу, що шашка стоїть на дошці, я хочу її взяти, а не можу, бо її там насправді немає. Вона є, але трохи в іншому місці, ніж на тій картинці, що її показує мені мій мозок».

Саме це значно ускладнює реабілітаційний процес. «Наша основна мета — відновити стереотип ходьби пацієнта, навчити його ходити сходами. Бо через неглект він їх не бачить правильно і оступається. Тож в пацієнта вже є страх ходьби, і ми мусимо це виправити», — пояснює фізичний терапевт центру UNBROKEN Андрій Новосад.

Реабілітація Олександра, ймовірно, буде тривалою. Також на нього ще чекає операція: дефект кісток черепа треба буде закрити титановою пластиною.

Олександр — оптиміст, під час занять в реабілітаційній залі посмішка не сходить з його обличчя. Він вірить, що остаточно відновиться і прогуляється з дружиною містом. А ще — підніметься на Говерлу.

Схожі новини