Передплата 2024 «Добра кухня»

Екскомандиру Беркуту оголошено підозру за організацію терористичного акту та вбивств мітингувальників на Майдані

  • 04.08.2021, 13:55
  • 610

Віктора Шаповалова, екскомандира роти харківського підрозділу "Беркуту", повідомили про підозру за незаконне перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За даними слідства, підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва ГУМВС України в м. Києві, задля перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України для публічного висловлення підтримки голосування народними депутатами за повернення до Конституції України 2004 року, що передбачала обмеження повноважень Президента, а також для залякування населення та здійснення впливу на прийняття рішень об’єднаннями громадян, організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту.

З цією метою експравоохоронець забезпечив без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування співробітниками МОП «Беркут» спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

Такі дії колишнього командира роти «Беркуту» призвели до тяжких наслідків, у тому числі вбивств 3 мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 11 особам, середньої тяжкості — 59, легких — 129.

Підозрюваному інкриміновано організацію, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, терористичного акту, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень.

На теперішній час вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Читайте також: Суд дозволив провести заочне розслідування злочинів Януковича

Схожі новини