Передплата 2024 «Добра кухня»

Німеччина оприлюднила угоду зі США про “Північний потік-2”

  • 22.07.2021, 10:15
  • 597

Угода Німеччини та Сполучених Штатів Америки щодо “Північного потоку-2” передбачає спільну реакцію міжнародних партнерів проти РФ, якщо Москва почне використовувати власні енергетичні проєкти як зброю проти України

Окрім того, Європейський Союз та Вашингтон зобов’язались спрямувати власні зусилля та фінанси на зміцнення енергетичної незалежності України.

Про це йдеться у тексті угоди між Берліном та США щодо завершення будівництва проєкту «Північний потік-2», який оприлюднило Міністерство закордонних справ Німеччини.

У тексті наголошується, що країни члени ЄС та США підтримають Україну під час російської агресії чи зловмисних дій з боку РФ, зокрема спроб використовувати свій вплив у енергетичному секторі як зброю. Також Німеччина обіцяє активізувати зусилля у межах Нормандського формату для досягнення Мінських угод.

«Якщо Росія спробує використовувати енергію в якості зброї або чинитиме подальші агресивні дії проти України, Німеччина запровадить заходи на національному рівні і потребуватиме ефективних заходів на європейському рівні, включно із санкціями, для обмеження експортних можливостей Росії в Європу в енергетичному секторі», — вказано в документі.

Водночас США і Німеччина вважають, що транзит російського газу українською територією має тривати після 2024 року.

«Відповідно до цих переконань Німеччина зобов’язується використовувати всі доступні важелі для забезпечення продовження на термін до 10 років угоди про транзит газу між Україною і Росією, зокрема, призначення спеціального посланця для підтримки цих переговорів, які мають розпочатися якомога швидше і не пізніше 1 вересня. Сполучені Штати зобов’язуються повністю підтримати ці зусилля», — йдеться у тексті угоди.

Крім того, країни запевнили у своїй прихильності боротьбі зі зміною клімату та забезпечення успіху Паризької угоди шляхом скорочення власних викидів до нульового рівня не пізніше 2050 року. Тому США і Німеччина планують підтримувати Україну та інші країни Центральної та Східної Європи у питаннях трансформації енергетичного сектору, а також обіцяють підтримати енергетичну безпеку Європи шляхом зниження попиту на російські енергоносії.

«Відповідно до цих зусиль, Німеччина зобов’язується створити і керувати Зеленим фондом для України, щоб підтримати енергоефективність та енергетичну безпеку. Німеччина і Сполучені Штати підтримуватимуть інвестиції у Зелений фонд України на суму не менше 1 мільярда доларів, в тому числі від третіх сторін, підприємств приватного сектора. Німеччина внесе до фонду початкове фінансування (не менше 175 мільйонів доларів) і працюватиме над продовженням своїх зобов’язань в найближчі бюджетні роки», — вказується у спільній угоді між Вашингтоном та Берліном.

Передбачається, що Фонд просуватиме в Україні використання поновлюваних джерел енергії, сприятиме розвитку водневої енергетики, прискорить відмову від використання вугілля та сприятиме досягненню вуглецево-нейтральної енергетики. На додаток Німеччина обіцяє підтримувати двосторонні енергетичні проєкти з Україною, зокрема — в галузі поновлюваних джерел енергії та енергоефективності. Зважаючи на цю мету, країна планує призначити спеціального посланця та забезпечити фінансування в сумі 70 мільйонів доларів.

До того ж офіційний Берлін готовий запустити Пакет стабільності України для підтримки енергетичної безпеки України, який має захистити Україну від можливих спроб Росії скоротити поставки газу шляхом збільшення реверсних поставок із країн ЄС.

Крім того, у МЗС Німеччини переконують, що спільно з США країна підтримує Ініціативу трьох морів задля зміцнення взаємозв’язку інфраструктури та енергетичної безпеки в Центральній і Східній Європі. У зв’язку з цим Берлін панує забезпечити фінансування окремих проєктів в енергетичному секторі на суму до 1,77 мільярда доларів у 2021−2027 роках.

Читайте також: Вікно Байден-Меркель для України закрилося

Схожі новини