Передплата 2024 ВЗ

4 мільярди гривень за вакцину: МОЗ планує закупити невідомі препарати

  • 24.03.2021, 15:15
  • 637

У документах не вказано ані виробників, ані цін

Фото умовне
Фото умовне

Україна до кінця 2021 року закупить майже 7,9 млн доз вакцин від коронавірусу для щеплення майже 4 млн людей з груп ризику.

На це витратять 4 млрд грн з бюджету, однак ані назва препарату, ані виробник у документах Міністерства охорони здоров’я не вказані.

До того ж, інших закупівель вакцин на цей рік не передбачено, повідомила експертна організація StateWatch, яка проаналізувала бюджетну програму вакцинації від коронавірусу на 2021 рік.

За розрахунками, середня ціна однієї дози неназваних вакцин має становити 504 грн. Раніше за такою ціною Україна купила китайську вакцину Coronavac, яку не можуть доставити вже майже два місяці.

«На сьогодні неможливо зрозуміти, скільки всього грошей сплачено з бюджету за вакцину і кому саме, адже така інформація не розкривається МОЗ», — зазначив керівник StateWatch Гліб Канєвський.

Станом на кінець березня до України прибули тільки 500 тис. доз Covishield — індійського аналога вакцини AstraZeneca. Ціна поставки не оприлюднена.

Наприкінці грудня МОЗ замовило у приватної компанії «Лекхім» 1,9 млн доз вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac. Постачальник обіцяє, що дози прибудуть до України вже 25 березня, однак, якщо цього не відбудеться до кінця травня, МОЗ вимагатиме повернення грошей.

Також у лютому цього року голова МОЗ Максим Степанов повідомляв, що Україна отримає 12 млн доз вакцин від AstraZeneca та Novavax.

Читайте також: Pfizer розробила таблетки від коронавірусу

Схожі новини