Передплата 2024 «Добрий господар»

Швеція посилила карантин

  • 18.10.2020, 17:50
  • 1 025

Країна відмовилася від глобального локдауну на початку пандемії і покладалася на соціальне дистанціювання, вирішила ввести локальні карантинні заходи через зростання захворюваності на COVID-19

Як пише Daily Mail, ці заходи знаменують новий підхід шведської влади до боротьби з коронавірусом. На думку експертів, локальні обмеження повинні допомогти країні уповільнити поширення нової інфекції.

«Це більше схоже на ізоляцію, але на місцеву ізоляцію», — зазначив глава відділу інфекційних захворювань в Упсалі Йохан Нойд.

Так, від початку вересня кількість випадків коронавірусу в Швеції поступово зростає. Журналісти написали, що це «розбиває надії» країни на колективний імунітет, який повинен був виробитися завдяки відмові від карантину.

У п'ятницю Європейський центр профілактики та контролю захворювань повідомив, що в середньому за сім днів у країні на мільйон осіб припадає 65 випадків інфікування на добу. Для порівняння: в сусідніх Данії, Фінляндії та Норвегії цей показник дорівнює 71, 40 і 25 відповідно.

Читайте також: На Мальті запровадили обов’язковий масковий режим

Очікується, що нові правила наберуть чинності в понеділок. Регіональні органи охорони здоров'я просять громадян уникати громадських місць, таких як торгові центри, музеї, бібліотеки, басейни, концерти, тренажерні зали.

Жителям також рекомендується уникати громадського транспорту, відвідування літніх людей або людей із груп ризику. Правила будуть запропоновані як інструкція, а не вимоги, і країна продовжить уникати штрафів.

Заступник провідного епідеміолога Швеції Андерс Валленстен сказав, що у країни є «певний імунітет». Так, на відміну від більшості країн, Швеція не була ізольована, коли пандемія поширилася Європою навесні.

Замість цього акцент робився на особисту відповідальність: більшість барів, шкіл, ресторанів і салонів залишалися відкритими, тоді як інша частина Європи закрилася.

Валленстен вважає, що унаслідок цього кількість випадків захворювання в Швеції не росте так різко, як у Великобританії, Іспанії і Франції, тому що «шар імунітету» не дозволяє людям заразитися.

Він додав, що шведи, до того ж, не втомилися від обмежень. Експерт водночас наголосив, що не думає, що будь-яка країна була захищена від другої хвилі пандемії.

«Поки йде розслідування того, наскільки люди дотримуються наших рекомендацій і довіряють владі», — розповів Валленстен.

«Ведуться дискусії про те, чи прагне Швеція до деякого захисту за допомогою колективного імунітету. Це ніколи не було частиною нашої політики. Від початку ми намагалися зробити так, щоб наші лікарні могли впоратися з ситуацією і щоб ми захищали наших літніх і вразливих. Це була головна мета», — продовжив він.

Заступник провідного епідеміолога наголосив, що насправді ніхто не знає, скільки відсотків населення з антитілами потрібно для колективного імунітету і як довго цей імунітет зберігається. «Так що це була б не дуже розумна мета», — сказав він.

Схожі новини