Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Американські вчені назвали найефективніший спосіб дезінфекції медичних масок

  • 09.05.2020, 18:55
  • 8 122

Дослідники провели експеримент і визначили, що найкращим способом дезінфекції масок №95 є нагрівання до високих температур

Про це пише EurekAlert.

Після початку пандемії COVID-19 маски для обличчя N95 були в дефіциті. Зокрема, працівникам охорони здоров'я вкрай необхідні ці маски для захисту під час роботи із інфікованими пацієнтами. Але через брак багатьом доводиться неодноразово використовувати одну і ту ж маску. Тепер дослідники з ACS Nano протестували кілька методів дезінфекції матеріалів N95 і виявили, що нагрівання зберігає ефективність фільтрації протягом 50 циклів дезінфекції.

Маски N95 містять шар «видувних» розплавлених поліпропіленових волокон, які утворюють пористу, повітропроникну мережу. Щоб допомогти захопити більш дрібні частинки, які можуть прослизнути через отвори, волокна електростатично заряджені.

Центр США з контролю і профілактики захворювань рекомендували кілька методів дезінфекції масок N95, таких як нагрівання, ультрафіолетове (УФ) випромінювання та відбілювання, але донині вони не були ретельно протестовані, особливо для багаторазових циклів дезінфекції. Дослідники хотіли знайти методи, які можна було б застосувати в умовах лікарні, щоб побачити, як захисні матеріали витримують повторні дезінфекції.

Читайте також: Чи рятують маски від коронавірусної інфекції? Думка епідеміолога

У цьому дослідженні замість аналізу масок N95, які повинні бути зарезервовані для працівників охорони здоров'я, дослідники вивчили шматки тканини, отриманої з розплаву, використаної для виготовлення цих масок. Вони обробили матеріал певним дезінфікувальним засобом і порівняли його здатність фільтрувати аерозольні частинки, що нагадують дихальні краплі, але без коронавірусу, до і після дезінфекції.

Дослідники виявили, що оприскування тканини розчином етанолу або хлорного відбілювача різко знижувало ефективність фільтрації тільки після однієї обробки, приблизно з 96% до 56% (етанол) або до 73% (відбілювач). Одна парова обробка підтримувала фільтрацію, але п'ять парових обробок призвели до різкого зниження ефективності.

УФ-випромінювання дозволяло проводити до 20 циклів дезінфекції; однак, як зазначають дослідники, введення точної дози ультрафіолетового випромінювання, яке вбиває вірус без пошкодження матеріалів маски, може бути проблематичним.

Найкращим методом дезінфекції виявилося нагрівання. Наприклад, нагрівання на 85 °C протягом 20 хвилин дозволяє обробляти тканину 50 разів без втрати ефективності фільтрації. Дослідники зазначають, що часте надягання і зняття масок N95 може вплинути на якість, що також впливає на продуктивність.