Передплата 2024 ВЗ

"Ми пам'ятаємо Іловайськ": генерал попередив про "чергову пастку" Путіна на Донбасі

Військовий звернув увагу, що з боку РФ і бандформувань на сході України триває ескалація конфлікту

Розведення військ на Донбасі, відкладене у зв'язку з порушенням перемир'я з боку терористів, має відбуватися лише після припинення вогню по всій лінії зіткнення.

В іншому випадку українські сили можуть потрапити в чергову «пастку» російських окупантів і терористів «Л/ДНР», як в 2014 році під Іловайськом, попередив ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан, передає «Обозреватель».

Богдан звернув увагу, що з боку РФ і бандформувань на сході України триває ескалація конфлікту.

«Кожного дня до 30 обстрілів. Вже сьогодні (9 жовтня. — Ред.) — 20. Тобто жодного затишшя немає, в тому числі в потенційних районах розведення», — наголосив він.

Військовий фахівець нагадав, що 7 жовтня прес-секретар президента Р Ф Дмитро Пєсков відмовився гарантувати відведення російських окупаційних військ і бандформувань в тих пунктах, які визначені Мінськими угодами.

«Яким чином в таких умовах можна наважитися відводити війська на кілометр? У мене дуже великі сумніви… …Ми не можемо зараз довіряти Путіну. Ми пам'ятаємо Іловайськ, коли попросили коридор», — застеріг Богдан.

За його даними, з боку противника постійно йдуть обстріли снайперів, розвідувально-диверсійні групи проникають в тил українських військ.

«Немає підстав вірити в те, що вони відведуть свої сили. Ми зараз це спостерігаємо в Станиці Луганській. Вони не відвели свої війська і не зруйнували свої фортифікаційні споруди», — зазначив колишній розвідник.

«На мій погляд, Путін тут веде якусь дуже мудровану гру. З одного боку — „давайте“, з іншого боку — „Росія не гарантує, що виведе свої війська“. Йому вигідна така ситуація — ні війни, ні миру. Таким чином він може кошмарити Україну і змушувати керівництво України піти на поступки на умовах Кремля», — пояснив він.

Богдан порадив не відводити війська доти, поки вогонь не буде припинений навіть не на окремій ділянці, а на всій лінії зіткнення.

«Інакше може бути чергова пастка. І це дасть можливість силам з того боку здійснити якісь масштабні акції», — додав він.

На думку генерал-лейтенанта, у нинішніх умовах Україні потрібно знову перейти до тактики активної оборони.

Схожі новини