Передплата 2024 «Добра кухня»

Патенти замість ФОП і 50% кешбек: у Зеленського представили ряд податкових нововведень

  • 16.08.2019, 16:33
  • 2 404

В Україні вже найближчим часом зареєструють ряд податковихзаконопроектів, підготовлених пропрезидентською партією "Слуга народу". Серед нововведень: патенти замість ФОП і кешбек в 50% для покупців, яким не дали чек

Про це йдеться в матеріалі «Ліга.нет», передає OBOZREVATEL

Наприклад, влада хоче ввести сповіщальні «патенти» для самозайнятих (репетитори, водії, сантехніки і т.д.). Реєструватися фізичною особою-підприємцем не треба. Людина добровільно платитиме фіксовану суму тільки в ті періоди, коли надає свої послуги. В інший час нічого платити не потрібно.

Серед інших нововведень:

Введення цифрових РРО. Касові апарати в смартфонах і планшетах, фіскальні чеки — на звичайних принтерах.

Кешбек для покупців, яким продавець не видасть фіскальний чек або підробить його. Потрібно повідомити про це в податкову, і штрафує продавця (200% від суми покупки), половину штрафу отримує покупець.

Реєстрація товарно-транспортних накладних для ризикових груп товарів (пшениця, горіхи, метали і металопрокат, ліки та побутова техніка), навіть якщо підприємство не є платником ПДВ. Боротьба з кінцевими бенефіціарами схем сірого і чорного імпорту.

Підвищення мінімальної ставки земельного податку з 0 до 0,8%, а також введення поняття «безумовного доходу» від обробки земельних ділянок площею від 2 га. Боротьба з чорною орендою землі, коли власник ділянки офіційно не обробляє свою землю, тому нічого за неї не платить, хоча насправді її орендують великі агрофірми.

Підвищення ставки для єдинників третьої групи до 8% протягом двох років в обмін на скасування для них обов'язкового ЄСВ. Саме тут працює велика частина ФОП в IT-сфері, ресторанах і юрфірмах.

Зміна критерію для обов'язкового використання РРО: квадратні метри торгової площі замість обороту (від 30 кв. м в містах від 100 кв. м. — в селах). Ідея спрямована проти торговців, які занижують свої обороти (критерій для РРО — 1 млн грн), щоб не світити перед податковою реальні доходи бізнесу.

Схожі новини