Передплата 2024 ВЗ

Як допомогти та не нашкодити людині за епілептичного нападу

Близько 100 тисяч людей в Україні страждають від одного з найпоширеніших у світі неврологічних захворювань — епілепсії. Для цієї недуги характерні неконтрольовані судоми — епілептичні напади, які можуть несподівано трапитися як у дитини, так і в дорослої людини

За даними Міністерства охорони здоров’я, 5−10% людей бодай раз в житті мали один епілептичний напад. Це ще не свідчить про епілепсію, однак звернутися до спеціалістів все одно необхідно.

Як допомогти та не на­шкодити людині у випад­ку епілептичного нападу, як у цій ситуації швидко діяти і зберігати спокій, що робити, а чого — точно не варто, коли ви­кликати швидку, а коли можна самостійно надати допомогу? Про це розповідає невро­логиня, епі­лептологиня, нейрофізіо­логиня Ди­тячої лікарні святого Ми­колая Першо­го медичного об'єднання Львова Марія Павлюк.

— Епілептичні напади можуть проявлятися по-різному. Як їх розпізнати?

— Це може бути «завмиран­ня» із фіксацією погляду — так званого «скляного погляду» прямо чи вбік. При цьому лю­дина не реагує на звертан­ня чи зовнішні подразники, і вивести її з цього стану не­можливо. Крім цього, людина може частково або повністю втратити свідомість та мати посмикування однієї чи всіх частин тіла.

Якщо у людини судоми трапляються не вперше, то вона сама може розпізнати їхні передвісники. Це так зва­на «аура»: відчуття спалахів світла, специфічних запахів чи присмаку, нудоти, затерпання частин тіла тощо. Тож перед нападом людина може встиг­нути попередити про набли­ження судом.

— Що робити людині, яка стала свідком епілептично­го нападу?

— Для початку — не панікува­ти, а людину, у якої стався на­пад, повернути у безпечне для неї положення, тобто набік, забрати від неї усі небезпечні предмети, що можуть її трав­мувати. Після цього поклас­ти щось м’яке під голову, аби уникнути травми, якщо людину буде сильно смикати.

Не можна зупиняти судоми силою, розгинаючи руки чи ноги або класти щось до рота.

— Коли потрібно телефо­нувати на 103?

— Зазвичай напад минає сам собою, проте якщо трива­лість його більша ніж 3 хвили­ни, слід обов’язково подзво­нити на 103. Також необхідно набрати «швидку», якщо напа­ди тривають до 3 хвилин, але повторюються досить часто і у проміжках між ними людина не приходить до свідомості. По-друге, якщо напад стався вперше або якщо для вас це незнайома людина. По-третє, якщо напад стався у вагіт­ної. По-четверте, якщо напад стався у воді і є ризик потра­пляння води у дихальні шляхи. По-п'яте, якщо людина не по­вернулася до свідомості після припинення судом.

Знання цих коротких кроків дадуть змогу не панікувати і допомогти людині з епілептич­ним нападом.

— Чого робити не варто?

— Це дуже важливе запи­тання. У жодному разі не слід класти нічого в рот людині з нападом. Адже будь-які сто­ронні предмети, приміром, ложки чи олівці, ніяк не полег­шують стан, а навпаки — мо­жуть тільки нашкодити: трав­мувати, пошкодити зуби, ясна чи навіть зламати щелепу.

Схожі новини