Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Укус змії: як уберегтися, що робити, а чого не слід!

Більшість випадків укусів змій трапляється у літній період, коли плазуни виповзають погрітись на сонці. Та й уже зараз, навесні, на Львівщині зафіксували перші два випадки укусу змій — у Яворівському та Львівському районах

Фото ГУ ДСНС у Львівській області.
Фото ГУ ДСНС у Львівській області.

Про них розповіли у Головному управлінні ДСНС у Львівській області.

Перший випадок тра­пився у Яворівському районі на Львівщині. У результаті в реанімаційне від­ділення Яворівської централь­ної лікарні поступив 52-річний житель с. Залужжя Яворів­ського району з діагнозом — укус змії в ділянці лівої руки.

Інший випадок трапився із мешканцем села Прибужани Львівського району. 40-річ­ний чоловік поступив у приймальне відділення Кам’янка-Бузької центральної районної лікарні з діагнозом — «укус змії першого пальця лівої кисті».

Рятувальники кажуть: «Змії вже прокинулися. Це тільки два випадки, до яких залу­чалися ДСНС. Нас виклика­ють тоді, коли перебувають у лісі, де не проїде „швидка“, або опиняються на проїжджій частині. Таких випадків могло бути більше».

На запитання, як уберег­тися від укусів плазунів, як мінімізувати наслідки таких «побачень», а також про осно­вні правила, яких варто дотри­муватися, запланувавши про­гулянку природою, розповіли фахівці служби ДСНС у Львів­ській області.

За словами рятувальни­ків, перш за все слід подбати про зовнішній вигляд. Йдучи на природу, треба надійно за­хистити ноги. Для цього необ­хідно взути високі черевики та одягнути довгі штани з цупкої тканини (джинси чи інші), які заправити у взуття. Якщо змія кусатиме, то прокусить тіль­ки тканину штанів, а не шкіру. Окрім того, варто мати пали­цю та перевіряти нею дорогу.

Треба перевіряти місце відпочинку — траву, камінь, колоду, на якій плануєте сіс­ти, пошарудіти або порухати палицею, щоб налякати змію. Не торкатися руками непере­вірених об'єктів, бо змії часто ховаються під каменями, по­валеними стовбурами дерев, скиртами сіна, трухлявими пнями.

«Коли ви побачили змію на природі, за нею можна по­спостерігати з відстані кількох метрів. Наближатися до неї та робити різкі рухи не потрібно. Адже у разі небезпеки змія може атакувати. Якщо зустріч із гадюкою відбулася у насе­леному пункті, треба вказати, де її бачили, та обережно на відстані сфотографувати або зняти на відео, аби її можна було ідентифікувати. Після цього потрібно звернутися на Гарячу лінію міста чи до ДСНС. Плазуна спіймають та випус­тять у природне середовище», — радять у ГУ ДСНС у Львів­ській області.

У випадку, якщо змія все-таки вкусила, категорично не можна відсмоктувати отруту, накладати джгут, робити над­різи, припікати місце укусу, накладати пов’язки з маззю.

У разі нападу змії потріб­но промити місце укусу хоча б слиною. Далі слід зняти усі предмети, які можуть пере­тискати кінцівку. Її бажано зне­рухомити, адже найчастіше гадюки кусають у руки, інколи в ноги.

Після укусу можуть з’явитись слабкість, головний біль, задишка, запаморочення, нудота, набряк тканин та за­палення лімфатичних вузлів, гіпотонія. Ступінь вираження симптомів залежить від кіль­кості отрути, яка потрапила в організм, але смертельні ви­падки трапляються рідко.

У процесі надання першої медичної допомоги варто пам’ятати про дві речі. По-перше, необхідно знерухоми­ти постраждалу кінцівку. Для цього можна накласти шину, використовуючи підручні за­соби, наприклад, за допо­могою двох гілок та пов’язки (замість бинта також можна використати шарф чи футбол­ку). Важливо знати: що біль­ше ми рухаємося, то швидше отрута поширюється тілом.

По-друге, до рани варто прикласти щось холодне. Для цього існують спеціальні охо­лоджувальні пакети, які можна придбати в аптеці.

Схожі новини