Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нові ліки "пригальмують" старість?

По старих клітинах - “розумними” антитілами! Вони допоможуть боротися зі старечими хворобами і, можливо, уповільнять старіння

За інформацією порталів nature.com і azolifesciences.com, британські й іспанські вчені створили антитіла, які знищують в організмі людини старі клітини, що вже не функціонують. На думку науковців, це допоможе не лише лікувати геріатричні (старечі) хвороби, а й уповільнити старіння.

Медикам і досі достеменно не відомо, чому деякі люди мають у похилому віці менше проблем, ніж інші, які потерпають від хвороби Альцгеймера, діабету чи онкологічних недуг. За однією з основних версій, багато залежить від того, наскільки багато накопичилося з роками в організмі людини старих, пошкоджених клітин. Саме ефективний метод видалення таких клітин розробили дослідники з іспанського Universitat Oberta de Catalunya і британського University of Leicester.

Учені розробили антитіла, що діють як «розумна зброя». Ці антитіла розпізнають специфічні білки на поверхні старих клітин, прикріплюються до них і вивільняють препарат, що знищує старі клітини, не завдаючи шкоди іншим, здоровим.

На думку дослідників, такі ліки можуть відкрити шлях до лікування різних захворювань, пов’язаних зі старінням, а також, не виключено, сприятимуть його уповільненню. «Уперше маємо ліки на основі антитіл, які можна використовувати для затримки клітинного старіння людей, — каже керівник наукової групи Сальвадор Мейсіп. — Ми використали вже відому антиракову терапію, спрямовану на білки, присутні на поверхні ракових клітин, застосувавши її до старих клітин».

Проведені раніше на тваринах досліди підтвердили, що видалення старих клітин за допомогою спеціальних ліків може затримати початок захворювання — і навіть саме старіння. У тих дослідах використовували речовини, відомі як сенолітики, але вони не були настільки ефективними, як розроблені зараз антитіла, до того ж спричиняли побічні ефекти.

«Так само як типові антитіла розпізнають інфекції і захищають нас від них, розроблені нами антитіла розпізнають старі клітини, — розповів професор Сальвадор Мейсіп. — До того ж, ми прикріпили до антитіл токсичний вантаж, який руйнує старі клітини. Тож ці антитіла працюють як такі собі керовані ракети».

Читайте також: Як «лікувати» старість

Схожі новини