Передплата 2024 «Добра кухня»

«Каменяр» протягом років систематично не платив за комунальні послуги…"

Через борг 200 тисяч гривень суд зобов’язав державне видавництво звільнити приміщення у центрі Львова

Від 2007 року видавництво «Каменяр» орендує на четвертому поверсі будинку на Підвальній, 3, кілька кімнат загальною площею 136 квадратних метрів. Фото Володимира ГАРМАША
Від 2007 року видавництво «Каменяр» орендує на четвертому поверсі будинку на Підвальній, 3, кілька кімнат загальною площею 136 квадратних метрів. Фото Володимира ГАРМАША

Львівська обласна рада через суд зобов’язала Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Каменяр» звільнити приміщення на вул. Підвальній, 3. Причина — видавництво заборгувало за комунальні послуги майже 200 тисяч гривень. Про це повідомляє lviv. mediа з посиланням на рішення Господарського суду Львівської області, оприлюднене 23 квітня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Видавництво «Каменяр» від 2007 року орендує на четвертому поверсі будин­ку на Підвальній, 3, кілька кімнат загальною площею 136 квадратних метрів. Ця нерухомість належить до спільної власності терито­ріальних громад Львівської області. За ці роки у видав­ництва накопичилася за­боргованість за комунальні послуги — 197 тис. 973 грн.

«Каменяр» не надіслав свого представника на су­дове засідання і не відреа­гував на позовну заяву. Від­повідно, суд задовольнив позов Львівської обласної ради і зобов’язав видавни­цтво «Каменяр» звільнити приміщення у центрі міста.

«Є закон, який обумов­лює пільгову оренду для книговидавців України. Львівська обласна рада обумовила з «Каменярем» договір, вони мають піль­гову оренду, — розповів «ВЗ» начальник управ­ління майном спільної власності Львівської об­ласної ради Андрій Біло­ус. — Щодо оренди вони боргів не мають. Але є пи­тання комунальних послуг — опалення, світло, тепло. Видавництво протягом ба­гатьох років систематично не платило за комуналь­ні послуги. Мають борг близько 200 тисяч гривень. Обласна рада не може на це закрити очі, бо нас пере­віряють контролюючі орга­ни. Є юридична процедура — якщо більше трьох місяців є заборгованість, обласна рада автоматично подає до суду, вимагаючи через суд погасити цей борг. Це сто­сується усіх об'єктів, у нас немає вибіркового підходу. Я ще не бачив того рішення суду. Можливо, там немає рішення про виселення, а тільки про зобов’язання сплатити за ЖКП. Видавни­цтво «Каменяр» ще сидить на місці, ніхто їх звідти не виганяє. Але якщо вони не знайдуть можливості пла­тити… Це є державне про­фільне підприємство, вони мають своє міністерство, якось мають планувати свою діяльність. Ми не раз розмовляли з директором видавництва Дмитром Са­пігою. Наші працівники хо­дять туди, переконують, шукають якісь варіанти… Пан Сапіга каже, мовляв, немає грошей, допоможіть нам книжки продати. То обласна рада чи управлін­ня майном має їм книжки продавати? Може, тоді хай видають такі книжки, які продаються? Усе ж таки друкувати книжки, а потім їх тримати на складах не­реалізованими — теж недо­бре. Функція керівника ви­давництва полягає у тому, щоб правильно організува­ти роботу.

Ясна річ, ми розуміємо і вагу «Каменяра», і його історію… Будемо дивити­ся, що робити. Можливо, будемо їм пропонувати переїхати в якесь менше приміщення. Може, буде­мо просити, щоб держава чи Фонд держмайна якось допоміг. Бо видавництво не може плодити борги. Тим більше, що «Каменяр» уже не має такої стратегічної ваги, такого унікального статусу, як раніше, коли вони перші починали вида­вати історичну літературу тощо. Тепер видавництв є багато, книжок виходять тисячі, різних напрямів. Життя вносить свої корек­тиви, треба адаптовувати­ся. Будемо думати, буде­мо говорити з ними. Нема такого, що видавництво на вулиці буде, але муси­мо пройти цей юридичний процес, щоб потім до нас не було претензій".

Схожі новини