Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На фронті всі приходили дивитися на мій перший дрон, бо знали, що його зробила дівчина»

За 5 місяців Віолетта Олійник передала на фронт 71 дрон

Віолетта з батьком. Фото з особистого альбому Віолетти Олійник
Віолетта з батьком. Фото з особистого альбому Віолетти Олійник

Художниця-вітражистка Віолетта Олійник з Чернівців, мабуть, і уявити не могла, що колись у своєму житті робитиме дрони. До повномасштабного вторгнення росії в Україну Віолетта «чаклувала» над прикрасами, робила перформанси (форма сучасного мистецтва. — Г.Я.) у рідному місті, а також у Польщі.

Коли 24 лютого 2022-го почали летіти перші бомби на всю Україну, два рідні брати Віолетти і батько добровольцями пішли захищати рідну землю.

— Ми знали, що повномасштабне вторгнення неминуче, — сказала журналістці «ВЗ» Віолетта. — Я навіть не сумнівалася, що усі троє підуть на фронт. Знала, що я буду їм допомагати, але не уявляла, якою має бути ця допомога від мене.

На початках Віолетта купувала для підрозділів, у яких служили її брати і тато, приціли на зброю, дрони, тепловізори. За словами дівчини, спочатку на це витрачали кошти, які були у її хлопця. А коли гроші закінчилися, Віолетта почала просити у Твіттері, хто може долучитися до збору на необхідні речі для захисників. Оскільки у художниці і майстрині з виробництва ювелірних прикрас у друзях було багато підписників, які знали, що ще на Майдані Віолетта з батьком і братами брали активну участь, почали на «банку» скидати кошти.

— Спочатку ми все купували у сусідній Польщі, — каже Віолетта. — Це і «мавіки», і тепловізійні дрони. А минулої осені мій тато запитав, чи не знаю, де купують інші волонтери fpv-дрони. Знайшла людей, які займалися виробництвом дронів, але у них були дуже великі черги. Оскільки я купувала «глушилки» для цих дронів (пристрій, що глушить частоту), знала, що можна чекати місяць і більше на цю необхідну річ. І тоді подумала, що можу і сама навчитися робити дрони. Пішла на курси, знайшла ще онлайн-курси, а потім поїхала до друзів-волонтерів в інше місто, щоб навчитися у них робити fpv-дрони. Паяти вмію давно, бо навчалася у Львові у художньому училищі на спеціальності «Вітражі», а ще закінчила «ювелірку».

І тоді Віолетта вирішила спробувати зробити свій перший дрон. Зібрала кошти на «запчастини» (це близько 17 тисяч грн) і приступила до роботи за онлайн-інструкцією «Дрон у кожну хату». Коли все було готово, попросила хлопців, які уже це робили, щоб перевірили. І fpv-дрон полетів!

— Коли я передала 1 грудня свій перший дрон підрозділу, де на донецькому напрямку воював мій батько, отримала звідти багато позитивних відгуків. Всі приходили на той дрон дивитися, бо знали, що його зробила дівчина, — сміється Віолетта. — Це був дрон-бомбер, який не знищується при використанні, а скидає снаряд і повертається назад. Він — багаторазовий, може нести на собі більшу вагу і може пролетіти більшу віддаль.

Зараз Віолетта Олійник продовжує виготовляти «бомбери», але намагається більше робити дронів-«камікадзе». Річ у тім, що батарея дрона розрахована на певний час польоту. Якщо «камікадзе» в один бік може пролетіти 17 км, то для «бомбера"її ця віддаль буде вдвічі меншою, бо йому треба повернутися назад.

Віолетта закуповує тепер більше деталей. За словами, може незабаром зібрати понад 20 дронів. Кошти на дрони допомагає також збирати відомий канадський художник українського походження Тарас Полатайко. Він продає свої роботи, кошти з продажу яких передає Віолетті. Тарас Полатайко залучив до цього й інших художників, які передають кошти на потреби військових підрозділів, а також на дрони.

На «пайку» одного дрона Віолетта витрачає близько двох годин. Потім цей дрон треба «прошити», тобто налаштувати через комп’ютер, а ще налаштувати напрямок руху двигунів — у який бік мають крутитися, виставити камеру… І лише тоді може запустити цю «літаючу машину»… За 5 місяців Віолетта передала на фронт 71 дрон.

Схожі новини