Передплата 2024 «Добра кухня»

10-річний український шахіст Олексій Наконечний — чемпіон світу!

Школяр із Трускавця тріумфував на першості світу серед кадетів в Албанії

Олексій Наконечний. Фото з альбому Ігоря Наконечного
Олексій Наконечний. Фото з альбому Ігоря Наконечного

10-річний Олексій Наконечний, учень 4-го класу середньої школи № 2 з Трускавця на Львівщині, переміг на чемпіонаті світу серед кадетів зі швидких шахів. Оскільки юний чемпіон на момент написання матеріалу ще був у дорозі, журналістка «ВЗ» поспілкувалася з батьком Олексія — Ігорем Наконечним.

-Усе почалося рік тому у квітні, — розповів пан Ігор. — Я вирішив: нам треба спробувати свої сили на чемпіона­ті світу серед школярів. Торік Олек­сій поїхав з мамою на ЧС до Гре­ції. Там він чотири партії програв, чотири виграв і одну зіграв уні­чию. Але з тих чотирьох програних партій було три таких, що мали ви­грашні позиції. На жаль, синові тоді не вдалося прийняти правильні рі­шення… Але той турнір дав Олек­сію такий фантастичний поштовх, що вже у червні він виграв чемпіо­нат України серед юнаків до 10 ро­ків у класичних шахах, а потім став срібним призером у швидких ша­хах і чемпіоном — у блискавичних.

За словами пана Ігоря, він спо­дівався, що Олексієм зацікавлять­ся у Федерації шахів України. Але цього не сталося, тож чемпіонат Європи з класичних шахів у Румунії довелося пропустити… Зате Олек­сій взяв участь у чемпіонаті Євро­пи зі швидких шахів, що відбував­ся наприкінці вересня у Словенії. Віцепрезидент Львівської шахової федерації Назар Фірман і керівник школи «Дебют» Володимир Гра­бінський організували автобус для юних українських шахістів. На тих змаганнях тоді ще 9-річний Олек­сій Наконечний став чемпіоном і ві­цечемпіоном Європи.

— У березні цього року Олексій відстояв у Львові звання чемпіона України, — каже батько юного ша­хіста. — Тож він уже двічі чемпіон України у класичних шахах і двічі - у шахах блискавичних.

— І ви вирішили їхати на чем­піонат світу…

— Нас багато хто відмовляв, бо на цьому турнірі змагалися ро­сіяни, але без свого прапора, як «нейтральні» спортсмени. Але я вирішив: росіян треба перемага­ти в усьому — і на фронті, і у всіх ви­дах спорту.

— Цього разу, мабуть, Феде­рація шахів України якось долу­чилася до організації поїздки?

— Поїздка відбулася виключно за кошти батьків. Ні Міністерство спорту, ні шахова федерація цим не цікавилися… На чемпіонат світу приїхав хлопчина з рф, якого зараз вважають найбільш талановитим молодим шахістом. Цей хлопчина-калмик зазвичай виграє усі партії, які грає. Олексій з цим чемпіоном зустрівся і обіграв його! Ми перші, а він — другий.

Схожі новини