Передплата 2024 «Добрий господар»

Щавель допомагає відновити сили

Щавель з’являється рано навесні і допомагає відновити людям сили, наснажити організм вітамінами. Колись люди їли щавель із сіллю і чорним хлібом

Знахарі та земські лікарі лікували щавлем навіть туберкульоз легенів, ревматизм (радили їсти сирим, свіжим). Ця рослина дуже добре активізує функції печінки і, особливо, жовчогінну, поліпшує діяльність кишечнику, є добрим кровоспинним, кровоочисним і навіть болетамувальним та протиотрутним засобом.

Якщо людина чимось отруїлась, відвар із листочків щавлю допоможе нейтралізу­вати всі отрути, які потрапили до організму або ж утвори­лися в самому організмі від неякісної їжі і нетравлення шлунка. Саме ця дія щавлю усуває проноси, оскільки лі­кує коліти, ентероколіти, май­же всі захворювання шлунко­во-кишкового тракту.

У давні часи, коли люту­вали страшні пошесті, при­міром, чума, люди покладали надію на щавель, бо знали, що щавель «холодить і гасить вогонь у шлунку, в печінці і на­віть у серці».

Для вживання беруть лис­точки щавлю першого року (щавель — дворічна культура). У перший рік виростають мо­лоді зелені листочки, саме їх додають до страв і навіть го­тують з них самостійні страви. Можна додавати до страв ви­сушені й подрібнені листочки щавлю — не буде недокрів'я, добре працюватимуть шлунок і кишечник.

Застережння. Щавель дуже цілющий. Але це та їжа, яка є ліками. Отже, вживати його у великій кількості й три­валий час небезпечно, бо в ньому міститься щавлева кис­лота, яка може викликати по­рушення мінерального, тобто сольового, обміну в організмі й навіть функції нирок, спри­чинити сечокам’яну хворобу, подагру.

Цей овоч, на відміну від шпинату, треба вживати щойно зібраним, а не варити його. Якщо ви зробили зелений або овочевий салат, то замість оцту додайте щавлю.

Валентина Миколів.

Схожі новини