Передплата 2024 «Добра кухня»

Паска. Тісто на ніч

Щороку перед Великоднем господині шукають перевірені рецепти смачних, вологих, волокнистих пасок. Останнім часом популярні паски, які замішують звечора, а випікають зранку. Ставлять у тепло або у холодильник, залежить від рецептури. Зібрали кілька вдалих переписів, можете ними скористатися, якщо вас не лякають такі рецепти

Апетитна

Для опари: 400 мл молока, 50 г дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 200 г бо­рошна.

Для тіста І: 100 г вершкового мас­ла, 60 г цукру, 4 яйця, 300 г борошна.

Для тіста ІІ: 200 г вершкового мас­ла, 300 г цукру, 6 жовтків, цедра апельсина і лимона, 60 г меду, 50 мл коньяку (рому, лікеру), 600−700 г бо­рошна, 0,5 ч. ложки солі, ванілін, 0,5 ч. ложки куркуми, 300−400 г родзинок, алкоголь для замочування родзинок.

Опара. У тепле молоко (38°С) додати дріжджі, цукор і борошно. Розмішати, залишити у теплому місці для активації дріжджів.

Тісто І. М‘яке масло збити з цукром і яйцями. Додати борошно. З‘єднати з опарою і поставити у холодильник на 10−12 год у величезній каструлі, бо тісто значно виросте. Наступного дня вийня­ти тісто з холодильника, дати зігрітися до кімнатної температури.

Тісто ІІ. Масло кімнатної температури збити з цукром, додати жовтки (білки — на помадку), цедру апельсина і лимона, мед, коньяк (ром). Все збити і з‘єднати із зігрітим тістом з холодильника, потім до­дати борошно, у ньому розмішати сіль, ванілін і куркуму. Замісити тісто, напри­кінці додати родзинки (їх за кілька днів до випікання замочити у ромі, коньяку чи лікері). Якщо замішуватимете у хлібо­пічці чи комбайні, процес триває 40 хв. Тісто поставити у тепло, щоб гарно піді­йшло, на 1,5−2 год. Розкласти у форми, заповнивши їх на 1/3 об‘єму, залишити підходити майже до верху форм. Випі­кати спершу за температури 190°С 10 хв, потім — 160°С до готовності.

Паска волога, ніжна й апетитна. Бо­рошно краще брати з вмістом білка близько 11,3%.

Заварна

500 мл молока, 100 г пресованих дріжджів, 500 г цукру, 20 жовтків, 6 білків, 2 кг борошна, цедра 2 лимо­нів, шафран, ванілін, цукати, 500 г вершкового масла.

Молоко розділити навпіл. В одній по­ловині розчинити дріжджі і додати тріш­ки борошна. Відставити опару у тепле місце.

У сотейник влити решту молока, до­вести до кипіння і зняти з вогню. Всипа­ти 100 г борошна і швидко перемішати до однорідності. Через 15 хв змішати заварне тісто з опарою і відставити на 1 год.

Жовтки змішати з цукром і збити до побіління. Додати до опари 500 г бо­рошна і половину жовтків. Відставити на 1 год. Тепер додати решту жовтків, дріб­ку солі, збиті на піну білки і ще 500 г бо­рошна, спеції і багато цукатів. Знову від­ставити на 1 год.

Додати масло (кімнатної температу­ри) і решту борошна. Вимісити, тісто має відставати від стільниці.

Миску з тістом поставити на ніч у хо­лодильник. Зранку розкласти у форми і дати підійти у теплій духовці за темпера­тури 40°С. Випікати як зазвичай.

Без замішування

150 г пресованих дріжджів, 500 г холодного масла, 250 г маргарину, 1 кг цукру, 15 яєць, 2 склянки родзи­нок, 50 г олії, 1 л молока, 3 кг борош­на, 4 пакетики ваніліну, 1 ч. ложка солі.

Дріжджі розкришити у велику миску (по всьому дну). Холодне масло натер­ти на грубій тертці на дріжджі. Маргарин теж натерти на тертці. Зверху по всьому висипати цукор.

На цукор розбити 15 яєць, можна їх трохи збовтати. На них розсипати ро­дзинки (їх не розпарювати). На родзин­ки вилити 50 г олії. На все це вилити перекип’ячене молоко кімнатної темпе­ратури. Накрити рушником і залишити на 8−9 год у теплому місці, найкраще на ніч. Нічого перемішувати не потрібно! Все лежить шарами. Потім потрохи додати борошно (його може піти трішки менше або більше), ванілін і сіль, замісити тісто. Залишити на 1,5−2 год.

Розкласти тісто у форми на 1/3 за­ввишки, дати йому підійти у теплі до кра­їв і випікати як зазвичай.

Пасок з однієї порції виходить бага­тенько. Тісто пористе, солодке, в міру вологе.

Схожі новини