Передплата 2024 «Добра кухня»

Обрядовий напій із Сумщини — у Національному списку культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики внесло технологію приготування обрядового напою «Варена» в селі Боромлі на Сумщині до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

У селі Боромлі Охтирського (раніше — Тростянецького) райо­ну Сумської області) напій «Ва­рена» здавна готували й готують щороку на дні, присвячені поми­нанню померлих. Такі поминан­ня відбуваються у першу та другу неділю після Великодня. Ці два тижні мають назву «Мироносна».

У ці дні люди збираються на кладовищах поминати рідних. У Боромлі на «проводи» на кладо­вище разом із пасками, крашан­ками, пирогами із гречкою та печінкою, печеним м’ясом, кот­летами, огірками, рибою беруть й обрядовий поминальний на­пій. Столи та лавки біля могилок застеляють скатертинами, роз­ставляючи на них страви та по­минаючи родичів на різних кла­довищах у різні дні. «Проводи» в Боромлі - це зустріч з рідними, родичами, односельцями.

«Варена»

2 л води, 100 г цукру, 200 г сушених вишень (або свіжих чи заморожених), 200 г суше­ної смородини, гілочка м’яти, листочки смородини, 1−2 ст. ложки меду, 1 стручок гостро­го червоного перцю.

Закип’ятити воду, додати цу­кор, сушені вишні та смородину, гілочку м’яти, листочки сморо­дини та мед. Напій варити 20 хв. До готової «Вареної» покласти стручок червоного перцю, який тримати, поки не буде відчут­ною гіркота на смак. Після цьо­го перець вийняти з напою. Пе­ред вживанням напій процідити й охолодити.

Схожі новини